Så ansöker du om ett företagslån utan säkerhet

Att ansöka om ett företagslån utan säkerhet är oftast väldigt enkelt. Ansökan sker oftast online med BankID.

  1. Bestäm hur stort företagslån du vill ansöka om.
  2. Jämför räntan och villkoren hos flera långivare och välj den långivare som erbjuder bäst ränta och villkor för ditt företag.
  3. Fyll i låneansökan online och identifiera dig med ditt BankID.
  4. Långivaren återkommer med besked och betalar ut pengarna så fort du har godkänt företagslånets villkor.

Hur fungerar företagslån utan säkerhet?

Företagslån utan säkerhet betyder att du som företag kan ta ett lån utan att långivaren kräver att du lämnar något som säkerhet. Du behöver alltså inte lämna något av värde som säkerhet som är värt lika mycket som du lånar.

Ett företagslån utan säkerhet fungerar ungefär som ett privatlån. Långivaren får helt enkelt förlita sig på att företaget kan betala tillbaka sin skuld.

Företagslån utan säkerhet har blivit allt vanligare. Det finns flera långivare som erbjuder företagslån utan säkerhet både till etablerade företag och till nystartade företag. En anledning till att allt fler långivare erbjuder företagslån utan säkerhet är för att konkurrensen bland långivarna har ökat.

Hur stort företagslån kan man ta utan säkerhet?

Om du vill ta ett företagslån utan säkerhet går det inte att låna hur mycket som helst. Ett företagslån utan säkerhet handlar oftast om mindre belopp upp till 500 000 kronor.

För ett litet företag kan ett lån på ett par hundra tusen kronor vara avgörande under tidsperioder med likviditetsbrist, eller om du som företagare vill utöka din verksamhet. Ju högre belopp du vill låna, desto högre krav ställs det på företagets ekonomiska förmåga. 

Hur mycket du får låna utan säkerhet styrs bland annat av

  • Företagets storlek
  • Ägarens ekonomi
  • Företagets omsättning
  • Företagets ekonomiska historia

Ett företagslån utan säkerhet har oftast kortare återbetalningstid än ett företagslån med säkerhet. Företagslån utan säkerhet är också oftast villkorade med en personlig borgen. En personlig borgen innebär att du blir återbetalningsskyldig om företaget inte kan betala tillbaka lånet.

Ett företagslån utan säkerhet kännetecknas oftast av 

  • Låga summor. Företagslån utan säkerhet uppgår oftast till max 500 000 kronor. Men det finns undantag. Ett företagslån utan säkerhet kan tas för att täcka tillfällig likviditetsbrist.
  • Kortare återbetalningstid. Återbetalningstiden på ett företagslån utan säkerhet är kortare än andra företagslån och kan variera från en månad upp till 24 månader.  
  • Personlig borgen. Ett företagslån som inte kräver någon säkerhet kräver oftast en personlig borgen. Det betyder att du som ansöker om ett företagslån måste garantera att lånet återbetalas. Om företaget inte kan betala tillbaka lånet blir alltså den som gått i personlig borgen för företagslånet återbetalningsskyldig.
  • Snabb och enkel ansökan. När du tar ett företagslån utan säkerhet behöver du inte lämna in årsredovisningar, affärsplaner eller andra dokument. Det finns alltså många långivare som erbjuder företagslån utan en jobbig och långdragen ansökningsprocess.

Vem kan ansöka om ett företagslån utan säkerhet?

Företagslån utan säkerhet fungerar bra för mindre företag som inte behöver låna så mycket men som behöver pengarna snabbt. De allra flesta företagslån utan säkerhet ansöker man snabbt och enkelt om online. Det går oftast väldigt snabbt att fylla i låneansökan och pengarna betalas ut inom ett par dagar. 

Vad krävs för att få ta ett företagslån utan säkerhet?

För att få ta ett företagslån utan säkerhet krävs det oftast att man lämnar en personlig borgen. För aktiebolag krävs det oftast en personlig borgen från ägarna i aktiebolaget. För företagslån utan säkerhet till enskild firma eller handelsbolag är det företagets ägare som är personligt återbetalningsskyldig.

Företagsägaren bör ha en stabil ekonomi

Ägarens ekonomi är viktig när långivaren beviljar ett företagslån utan säkerhet. Om företaget inte kan betala tillbaka sin skuld är det borgensmannen som blir betalningsskyldig.

Långivaren tittar bland annat på om du har några betalningsanmärkningar och om du har en stabil ekonomi med återkommande inkomst. En betalningsanmärkning visar att du inte har skött dina betalningar tidigare.

Om du har en betalningsanmärkning behöver det inte betyda att du inte kommer att bli beviljad ett företagslån. Det finns långivare som erbjuder företagslån trots betalningsanmärkning.

Långivaren tittar på företagets ekonomiska historia

Långivaren tittar på hur länge företaget har funnits och hur ekonomin har sett ut under fler år. Det är lättare att bevilja ett företagslån utan säkerhet till ett företag som har funnits i flera år och som har stabil ekonomi än ett nystartat företag eller ett företag som har haft en ostabil ekonomi.

Att bevilja ett lån till ett företag som har en ostabil ekonomi innebär en mycket större risk, vilket bland annat kan göra att du inte får låna så mycket pengar och att du får betala en högre ränta.

Det finns långivare som erbjuder företagslån utan säkerhet till nystartade företag, men de kräver alltid en personlig borgen.

Långivaren kan vilja se vad lånet ska användas till

Om du har ett nystartat företag kan en del långivare vilja se vad du ska använda pengarna till. Då kan det vara bra att visa upp en företagsplan som visar vad du ska använda pengarna till och om det kommer leda till att företaget kan öka sina intäkter.

Men om du har en god ekonomi och ditt företag har en bra ekonomisk historia brukar de flesta långivarna inte begära någon plan för vad pengarna ska användas till. 

Vad kostar ett företagslån utan säkerhet?

Ett företagslån utan säkerhet kan kosta olika mycket beroende på vilken ränta långivaren erbjuder och vilka andra avgifter som kan tillkomma. Räntan sätts oftast individuellt, men det finns långivare som använder sig av en fast ränta.

De långivare som sätter räntan individuellt utgår från den kreditinformation som de får från kreditupplysningsföretaget när de bedömer företagets risknivå. Om risknivån för ditt företag är låg får du oftast en lägre ränta. Är risknivån hög får du oftast en högre ränta. 

De långivare som har en fast ränta har oftast en högre ränta än de långivare som sätter räntan individuellt.

Andra avgifter som kan tillkomma

  • Uppläggningsavgift. De flesta långivare tar ut en summa för att lägga upp ditt lån. Uppläggningsavgiften kan vara en fast summa eller någon procent på hela lånebeloppet.
  • Förtidslösen. Om du vill lösa ditt lån i förtid kan du behöva betala en förtidslösen. Avgiften för att förtidslösa lånet är olika hos olika långivare. Ta alltid reda på hur hög förtidslösen långivaren har för att slippa betala onödigt mycket pengar.
  • Aviavgift. Aviavgiften täcker kostnaden för administrationen av lånet och de kostnader som tillkommer för till exempel porto. Aviavgiften är en fast avgift som tillkommer på varje faktura.